Gemenci erdő kajak túra

Két napon keresztül a Gemenci erdő vadregényes vidékét járjuk a Duna mellékágain evezve! Az ártéri erdő minden szépségét karnyújtásnyi távolból szemlélve bejárjuk a Grébec-, a Rezéti- és a Csertai-Duna-ágakat, megpihenünk a Duna homokzátonyain

A környezet, a Gemenc ártere nemcsak csodálatos hátteret nyújt, hanem kiváló kezdőknek is, mert minimális a sodrás és nyugodt, biztonságos körülmények között tudjátok kipróbálni, milyen az, amikor Ti uraljátok és könnyedén siklik a hajó.


A Gemenci erdő az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben terül el a Sió torkolatától délre mintegy 30 km hosszúságban és 5-10 km szélességben. Rendszeresen elöntés alá kerülő 180 km2-es területével nem csak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A Duna forrásától a Fekete-tengeri deltavidékig nem található még egy ilyen nagy, összefüggő ártéri erdő. A Gemenci erdő a Duna-Dráva Nemzeti Park kiemelten fontos, védett területe!

Két napon keresztül a Gemenci erdő vadregényes vidékét járjuk PÁROS tengeri kajakokkal a Duna mellékágain evezve! Az ártéri erdő minden szépségét karnyújtásnyi távolból szemlélve bejárjuk a Grébec-, a Rezéti- és a Csertai-Duna-ágakat, megpihenünk a Duna homokzátonyain

A környezet, a Gemenc ártere nemcsak csodálatos hátteret nyújt, hanem kiváló kezdőknek is, mert minimális a sodrás és nyugodt, biztonságos körülmények között tudjátok kipróbálni, milyen az, amikor Ti uraljátok és könnyedén siklik a hajó.

Aki pedig már tapasztalt vízi ember, annak se lesz unalmas a túra, hiszen a Duna-Dráva Nemzeti Park csodálatos világa, az állatok és növények különleges szimbiózisa, no meg a lenyűgöző csend és vízillat kiváló kikapcsolódást nyújt mindenkinek.

Ha csendben evezünk, láthatunk gémeket, kócsagokat, bakcsót, sőt ha szerencsénk van réti héját, vagy réti sast is. Itt található Európa legnagyobb feketególya állománya is. Ezen a vidéken a Duna az uralkodó természeti erő, amely rendszeres elöntéseivel alakítja az ártér képét. A Gemenc, 180 km²-es területével nemcsak hazánk legnagyobb ártere, hanem Európában is egészen egyedülálló értéket képvisel. 

  

Túra lehetőségek, vagy ezek mixe, ami mindig a csoport létszámától, erőnlététől függ

 

REZÉT VÍZITÚRA

Táv:  6-8 km, időtartam: 2 - 4 óra


A Rezéti-Duna a folyószabályozások előtt a folyó fő ága volt. Jellegzetes, pillangószárny alakú kanyarulatának átvágásával keletkezett a Veránka-sziget. A lassú áramlású 10-20 m széles mellékág csendjét csak a vízitúrázók beszélge

tése és a halászok motorcsónakjainak hangja töri meg néha. A túra távját az erdei vasút menetrendjéhez érdemes igazítani, a vonat érkezése előtt legalább 20 perccel kell kikötni ahhoz, hogy a hajókat legyen idő visszarakni a szállítókocsira. (vonatozás nélkül is teljesíthető Érsekcsanádi kompkikötőből)


 
VERÁNKA VÍZITÚRA

Táv: 17 km, időtartam: 7 óraA Rezét kajak túrához hasonlóan Nyárilegelőtől kezdődik a túra. Észak felé, a folyásiránnyal szemben indulunk. A Veránka-szigetet kb. 6 óra alatt lehet megkerülni. A Veránka-sziget megkerülésével a túrázó elhalad Lovas-fok és a vadregényes Senki-szigete mellett is. A Dunára kiérve, kb. 3 km-t csorogunk a Rezéti-Duna alsó torkolatáig, ahol ismét a mellékágban evezve térünk vissza a Nyárilegelőre. (vonatozás nélkül is teljesíthető Érsekcsanádi kompkikötőből)DUNAI CSORGÓ

Táv: 15 km Időtartam: 7 óra
A kajak túra kiinduló pontja Gemenc-Dunapartra. A hajók vízre tételét követően a kirándulók a Duna folyását kihasználva csorognak Baja irányába. Megfelelő vízállás esetén rövid kitérőt tehetünk a Grébeci-Dunában, majd az érsekcsanádi révnél elérünk a Veránka-sziget csücskéhez, ahonnan a Rezéti-Dunán evezve érünk Nyárilegelőre. Innen 20 perc alatt érünk vonattal Pörbölyre.

SIÓ TÚRA

Táv: 9 km, időtartam: 7,5 óra
A túra kezdő pontja Keselyűstől Ny-ra, a Sió partján található. 5 km-t evezve a víz fölé boruló lombok alatt a keselyűsi árvízkapuhoz érünk. A Sió ill. a Duna vízállásától függően itt lehetséges, hogy zsilipelni kell. A kaputól 2 km-re található a Sió torkolata, innen a Dunán csorogva érünk Gemenc-Dunaparta. Közben elhaladunk a volt érseki nyaraló előtt, amely napjainkban pihenőházként várja a turistákat. Innen még hozzácsapható a Gemenci Holt Duna erőnlét erejéig.

 

VÉN DUNA

Bajától induló túra. Távolsága erőnlét függvényében szabadon választható.

           

Szállást  a helyszínek közelében található hangulatos falvak egyikben szervezzük, próbáljuk tartani a kívánt beosztást, de a fő lényeg, hogy esténként legyen lehetőségünk közös bográcsolásra:)!

 

Ár:               36.500Ft/fő


Ár tartalmazza:

  • 2 éjszaka szállás reggelivel
  • szükséges felszereléseket (2fős tengeri kajakok, spízdeck, lapát, mentőmellény, vízhatlan zsák/kajak), azok transzferelsét helyszínre
  • túravezetést
  • szükséges nemzeti parki engedélyeket

 

Ajánlott hozni:

  • réteges öltözködést evezéshez időjárásnak megfelelően (aláöltöző, széldzseki, vagy vízhatlan kabát), esti programhoz egyaránt
  • napvédelem ellen naptej, baseball sapka
  • energia pótló csoki, üdítő evezéshez

További időpont:

  • 2019.05.03.-05.
  • 2019.05.17.-19.

Megismertem és elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot!