Kirándulások, látnivalók Salza folyó környékén

Wildalpen - Palfau a Salza völgy középpontjában fekszik, a magas hegyek közé beágyazott szűk völgy, mely a mai napig megőrizte a természet egykori érintetlenségét. Hatalmas hegyek ölelik körül - mintegy védelmezően - a romantikus völgyet. A várost és környékét felölelő természetvédelmi terület magánya számos lehetőséget kínál a túrázók és hegymászók számára.

Palfaui vízeséstúra (Wasserloch)
Palfau közelében található Ausztria legnagyobb vízelvezető barlangja. Az óriásforrás a Hochkar déli lejtőjén fekszik és egyike Ausztria még felfedezetlen karsztjelenségeinek. A szurdok délkeletre található a Hochkar csúcstól 800 méter magasban. 900 méter hosszú hasadék mentén, falépcsőkön mászhatunk fel, megtekintve az egymásba ömlő 5 vízesést, leküzdve a 300 méteres szintkülönbséget. A túra után betérhetünk a főút melletti étterembe ahol ínyenc utasaink szerint nagyon finom a szalonnás héjában sült burgonya...  
 
 
Hochkar barlang
A Göstlingi Alpokban található Hochkar hegy mélye rejti a hochkari barlangot, mely a maga 500 méteres hosszával és 120 méteres szintkülönbségével Niederösterreich legmélyebb, és 5. leghosszabb barlangja. A képződmény minden termében az alpesi barlangtípust képviseli, amely ritkaság számba megy Ausztria ezen tartományában. Két leghíresebb csarnokai, a „Pünkösdi” csarnok ( Pfingsthalle) és a „Rétegcsarnok” (Schichthalle) meghökkentő méretei ámulatba ejtik a látogatókat. Bármelyik teremben gond nélkül elférne a göstlingi templom. Ezenkívül megtalálhatjuk itt a barlang leghíresebb cseppkőképződményét, az orgonát.
 
 
Medlingvölgy élménytúra
Lassingból induló kirándulóút, amely kb. 2,5 km hosszú és nagyjából 1,5 órát vesz igénybe. A palfaui vízeséshez hasonló ácsolt hidakon és utakon lehet közlekedni.
A túra folyamán végig sétálhatunk a korabeli faúsztató mellett, megismerkedhetünk azzal, hogyan használták a vízenergiát a fafeldolgozáshoz, hogy történt a fakitermelés az elmúlt évszázadokban.  
 

Vízvezeték múzeum
Wildalpen Hochscchwab terület vízforrásai napi 220.000 m3 ivóvízzel látják el Bécs lakosságát. A kiállítás központi látnivalója az 1910-ben megépített II. bécsi vízvezeték története. Ezenkívül a vízellátás folyamatának számos modelljével ismerkedhetünk meg és sok érdekes információt tudhatunk meg a környezetvédelem és a vízellátás összefüggéséről. 
 

Erzberg
Ha szeretné kipróbálni a világ legnagyobb taxiját, akkor feltétlenül el kell látogatnia a stájeroszági Erzbergbe. Itt akár 63 utastársával együtt kapaszkodhat fel egy óriásgép hátán Közép-Európa legnagyobb külszíni ércbányájának az oldalán. Az 50 percig tartó utazáson a nem mindennapi látványt nyújtó táj garantálja a felejthetetlen élményt. A több mint 55 tonnás Hauly utaskabinjából, 5 m magasból szemlélhetjük meg a bánya különböző részeit.
 

Wasserspiel Park
Wasserspiel Park ideális szórakozást biztosít az egész család számára. A különböző vízi játékok nemcsak a legkisebbeket ragadják magukkal, hanem bármely felnőttből képesek előcsalni a gyerkőcöt. A hatalmas területű parkban a víz, illetve az azzal kapcsolatos interaktív "játékok" jelentik a fő látványosságot. Tutajt építhetünk, zsilipelhetünk és különböző vízátemelő rendszereket próbálhatunk ki működés közben.
 

St. Gallen vára
Palfautól kb. 40 km-re, Stájerország és Felső Ausztria határán fekszik St. Gallen. A kisvárosban számos figyelemreméltó polgárházat találhatunk, a városka templomába betérve pedig híres festők freskóit csodálhatjuk. A kisváros felett méltóságteljesen trónol a St. Galleni vár, a vármúzeummal és gyönyörű kilátással a környező hegyekre. 
 
 

Mariazell
Az Észak- Stájerországi Alpok térségében található kisváros, mely Palfautól mindössze 50 km-re fekszik, a leghíresebb Máriaszentély Közép-Európában. Itt található a 17. században épült bazilika, mely a keresztény művészet egyik legszebb barokk alkotása. Nagy Lajos támogatásának köszönhető, hogy Mariazell messzeföldön híressé vált. A törökön aratott győzelme után felújíttatta a templomot és megajándékozta azt egy Madonna képpel, amely ma is ott látható. További érdekesség lehet a Helytörténeti Múzeum meglátogatása, a szeszfőzde, illetve a mézeskalácsos, viaszkészítő és kerámikus műhelyek megtekintése is.
 

Melki Apátság
A Melki apátság a művészet szakértőinek és minden szép iránt fogékony embernek többet jelent, mint az alkalmi utazók jelszava: "Ezt látni kell!" Melk az olyan tősgyökeresen osztrák, értsd: a barokk művészeti korszak mesterműve. Jakob Prandtauer építőmester nagysága abban rejlett, hogy művét a természet adta tájban úgy helyezte el, hogy a létező és a létesítendő, a természet és a művészet, a szemlélő számára csodálatos egységet képeznek, majdhogynem egymásba olvadnak.  
 
 
 

Erdei szauna
Palfau központjából Wildalpen felé, a falutól kb.15 km-re található szauna egyik különlegessége, hogy - mily meglepő - a hideg vizű medencét a patakból alakították ki. A szauna kimondottan jót tesz a „vadvíztől ledermedt” végtagoknak. Figyelem! Ausztriában igen elterjedt (de nem kötelező) az egyébként higiénikusabb csak törülközővel történő szaunázás. A szauna mellett egy kisebb (kb. 7 m * 4 m) medence is található, mely normál hőmérsékletű, tehát akár úszni is lehet benne.A szauna hétvégi napokon 19 óráig látogatható.