Kirándulások, látnivalók Soca folyó környékén

A Júliai Alpok hegyei között, három csodálatos völgy (Trenta, Bavščica, Koritnica) találkozásánál található Bovec városka a térség idegenforgalmi központja.
Télen a sízők, tavasztól-őszig pedig a vízi és hegyi sportok paradicsoma. A közelben található egyedülállóan smaragd színű Soča folyó különböző erősségű szakaszaival remek evezési lehetőséget biztosít a kezdő és haladó vadvízi túrázóknak egyaránt. A környék meseszép szurdokai a canyoning túrákhoz csinálnak kedvet, a számtalan vízesés és a rengeteg történelmi látnivaló, pedig a gyalogtúrázókat csábítja.

Boka vízesés
A 106 méter magas és 30 méter széles Boka vízesés egyike Szlovénia legnagyobb vízeséseinek, Bovectől kb. 5 km-re található Kobarid irányában. A leglátványosabb a tavaszi hóolvadás idején. A vízesés több útvonalon is megközelíthető.  Ha a tetejéhez szeretnénk feljutni, akkor a jobb oldalán kijelölt turistaúton kell haladnunk, ami meglehetősen meredek és a végén egy rövid drótkötéllel szegélyezett rész is várja a vállalkozó szelleműeket.

Ez a túra is elég meredek, de sokkal könnyebb, mint a jobb oldali útvonal. Kb. 1,5-2 órát vesz igénybe felfelé, de a vízesés végig látható, így a túra tetszés szerint rövidíthető.
A harmadik lehetőség a meder szikláit megmászva eljutni a vízesés aljáig, mely a vízállástól függően közelíthető meg. Mivel itt nincs kijelölt ösvény, ezért ez az út igen kacskaringós lehet és az időtartamát is nehéz meghatározni.


Kozjak vízesés és Napoleon híd
Bovectől kb. 25 km-re közvetlenül Kobarid előtt találjuk a Kozjak vízesést. A főút bal oldaláról Kobarid előtt egy hajtű leágazást találunk, ezen lehajtva elérjük a Napóleon hidat, amely a Soča egy 200 m hosszú szorosán ível át. Ezen hídon, amely 1750-ben épült, keltek át Napóleon seregei a Predel irányába, erre az eseményre utal a neve is. A hídon átkelve balra fordulunk, itt az út jobb oldalán le lehet parkolni személyautókkal és buszokkal is. Innen egy kb. 1 órás, könnyű, de annál látványosabb túra vár a vállalkozó szellemű kirándulókra. A betonút bal oldalán kis tábla jelzi a letérőt a Kozjak vízesés irányába, útközben az I. világháborús frontvonal bunker maradványai mellett is elhalad a túra.
Maga a vízesés 15 m magas és szinte egy film díszletéhez hasonlítható.
 

Kluze erőd
Bovectől 4 km-re, a Predelre vezető út mentén, a Koritnica patak 60 méter mély szurdoka felett áll a Kluže erőd. Ezen a helyen már a 12. században állt egy fa erődítmény, melyet elsősorban a határ védelmére szolgált. Az 1600-as évek közepén épült itt az első kőerőd, közvetlenül az ivóvíz közelében, amely lehetővé tette, hogy a vár hosszú ostromok esetén is rendelkezzen megfelelő utánpótlással.
1797-ben az erődöt Napóleon előrenyomuló seregei ellen védték. A nagy számú támadó ellen a védők csekély esélyekkel rendelkeztek, ezért egy hadicselhez folyamodtak.
 
Az éj leszálltával eltávolították a Koritnyicán átívelő hidat és bár ezen az éjszakán sok francia katonát nyelt el a szurdok örökre, a védőknek másnap mégis meg kellett adniuk magukat a túlerőnek. Ezután a győztesek az erődöt teljesen lerombolták. A Kluže a mai formáját 1882-ben nyerte el. Az erőd mindkét világháborúban fontos védelmi szerepet töltött be.